Κυβερνοεγκληματίες τα Χριστούγεννα

2024-12-13
«Χρυσή» εποχή για τους κυβερνοεγκληματίες τα Χριστούγεννα - Πώς να προστατευθείτε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των ηλεκτρονικών απατών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως για παράδειγμα η αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών

Χρυσή εποχή για τους κυβερνοεγκληματίες αποτελεί η περίοδος των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη βιασύνη και τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα. Από ψεύτικες δωροκάρτες έως απάτες φιλανθρωπικών οργανώσεων, η περίοδος των γιορτών κρύβει κινδύνους, που απαιτούν προσοχή και ενημέρωση. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των ηλεκτρονικών απατών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως για παράδειγμα η αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν online, δίνοντας στους απατεώνες μεγαλύτερη πρόσβαση σε πιθανά θύματα. 

Από ψεύτικες δωροκάρτες έως απάτες φιλανθρωπικών οργανώσεων, η περίοδος των γιορτών κρύβει κινδύνους 

Επίσης, οι προσφορές, που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, συχνά χρησιμοποιούνται για να παρασύρουν τα θύματα, οι καλές προθέσεις των καταναλωτών για φιλανθρωπίες και δωρεές γίνονται στόχος ψεύτικων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ενώ το άγχος και η βιασύνη των γιορτών κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει η ESET, ανάμεσα στις δέκα απάτες, που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές την εορταστική περίοδο, είναι οι ψεύτικες δωροκάρτες. Οι απατεώνες πωλούν πλαστές ή κλεμμένες δωροκάρτες σε δελεαστικές τιμές ή τις παρουσιάζουν ως "βραβείο" για να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες. Έτερη παγίδα αφορά τις ψεύτικες ιστοσελίδες, που μιμούμενες δημοφιλή ηλεκτρονικά καταστήματα, κλέβουν οικονομικά και προσωπικά δεδομένα, αλλά και οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υπόσχονται προϊόντα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, αλλά μετά την πληρωμή το προϊόν δεν παραδίδεται ποτέ.

Πώς να προστατευθείτε

Για να μειώσουν τον κίνδυνο, η ESET συνιστά στους καταναλωτές:

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.
  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων πριν πραγματοποιήσετε αγορές.
  • Μην αποκαλύπτετε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστους αποστολείς.
  • Πραγματοποιήστε πληρωμές με πιστωτική κάρτα για επιπλέον προστασία.
  • Ενημερώστε τακτικά τις συσκευές και εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης:

  • Ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας και ακυρώστε τις κάρτες σας.
  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Αναφέρετε την απάτη στις αρμόδιες αρχές.
  • Συγκεντρώστε αποδεικτικά στοιχεία για ενδεχόμενη έρευνα.

 

Στείλτε πληροφορίες του blog μου μέσω:
Ακολουθήστε με στα social: